Wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce są niezbędne dla prawidłowego rozwoju najmłodszych. Są one niezwykle bogate w cenne witaminy i minerały. Niestety dzieci często są zniechęcone do spożywania warzyw, w tym artykule podpowiemy jak je przyrządzić aby zachęcały nawet największych niejadków!
Chipsy z warzyw
Warzywa nie muszą zawsze być umieszczane w obiedzie, warto pokazywać dzieciom, że mogą być jedzone także jako przekąska. Wszyscy kochają chipsy, jednak tradycyjne nie są zbyt zdrowe, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli. Warto pokusić się o przygotowanie zdrowej alternatywy, którą są warzywne chipsy. Możemy je przygotować na przykład z: buraka, marchewki, pietruszki czy cukinii. Wystarczy, że wybrane przez nas warzywo pokroimy w plasterki, obtoczymy w oliwie i ziołach i upieczemy (czas i temperatura będzie się różnić w zależności od wybranych przez nas składników, najczęściej zajmuje to ok 1 godziny).
Kolorowy makaron z warzyw
Kolorowe, zdrowe dekoracje, które możesz dodawać do wszystkich dań, aby urozmaicić posiłki swoich dzieci i dostarczyć im niezbędnych witamin. Te przepyszne serpentyny można przygotować z niemal każdego warzywa, które jest wystarczająco twarde. Co prawda najłatwiej przygotować spaghetti z tych o podłużnym kształcie, jednak wykonanie dekoracji z okrągłych warzyw również jest możliwe przy zastosowaniu odpowiedniej techniki. Najbardziej efektowne są makarony z:
- Marchewki
- Cukinii
- Selera i pietruszki
- Buraka
Ciekawym urozmaiceniem mogą być także serpentyny dekoracje na bazie owoców, takich jak jabłka czy gruszki. Świeże warzywa dostarczają dużej dawki składników odżywczych.
Jak wybrać temperówkę do warzyw?
Wybierając technikę, która posłuży nam do tworzenia naszych apetyczne dekoracje, mamy do wyboru kilka możliwości. Najbardziej podstawową możliwością jest manualne cięcie warzyw na nitki, jednak musimy mieć na uwadze, że ta czynność zajmuje dużo czasu, a otrzymany przez nas rezultat może nie być idealny. Jeżeli planujemy często przygotowywać dekoracje tego typu, warto zaopatrzyć się w prosty przyrząd, który ułatwi nam pracę. Możemy się zdecydować na obieraczkę julienne, która kroi warzywa na bardzo cienkie słupki. Jeżeli bardziej zależy nam na uzyskaniu kształtu serpentyn, warto zdecydować się na spiralizer. Do wyboru mamy prostsze i tańsze modele manualne lub bardziej wyrafinowane wersje automatyczne. Oprócz tego możemy sięgnąć po temperówkę do warzyw o kształcie klepsydry lub szatkownicę.
- Artykuł sponsorowany