Wynajem food trucka na event – na co zwrócić uwagę?

Food trucki już od kilku lat cieszą się ogromną popularnością. Trudno się temu dziwić – szybko przygotowane, pyszne jedzenie, możliwość stworzenia dowolnej oprawy wizualnej i postawienia go dosłownie wszędzie czynią ten rodzaj małej gastronomii idealnym wyborem na event. Zanim jednak zdecydujesz się, by pojazd pełen smacznych przekąsek pojawił się na organizowanej przez Ciebie imprezie, zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Menu dostosowane do charakteru imprezy

W ofertach food trucków znajdziesz najróżniejsze jedzenie: od burgerów i dań z grilla, przez kuchnię azjatycką i meksykańską, aż po lody, słodkości i słone przekąski. Odpowiednie menu to jedna z najważniejszych kwestii przy wyborze food trucka. Na koncerty, imprezy firmowe dla pracowników, zawody sportowe dla młodzieży itp. zdecydowanie sprawdzą się burgery, grill i inne dania typu fast food. Na wesela i uroczystości rodzinne, w których posiłki jako takie już się pojawiają, sprawdzą się słodkości. Z kolei event dla dzieci to świetne miejsce na małe przekąski, wypieki itp.

Optymalnym wyborem okaże się food truck wyspecjalizowany w konkretnym menu. Na przykład w Pasibusie znajdziesz aromatyczne burgery Zielona Góra. Dodatkowo dania tych food trucków wyróżniają się jakością – przygotowywane są wyłącznie ze świeżych składników, wysokiej klasy wołowiny i sosów przyrządzanych według oryginalnych receptur. Inna firma będzie specjalizować się w słodkościach. W food trucku wynajmowanym przez piekarnię znajdziesz świeże pieczywo, chrupiące słone i słodkie bułki itp.

Dobry kontakt z managerem

Gdy już upatrzysz sobie firmę oferującą wynajem food trucków, przed ostateczną decyzją poznaj managera i sprawdź elastyczność oferty. Jako organizator będziesz musiał zadbać o to, by gastronomia zapewniła odpowiednią ilość porcji jedzenia – tak by starczyło dla każdego uczestnika zabawy. Jeśli chcesz udekorować food trucka zgodnie ze stylistyką imprezy, firma musi być na to otwarta i gotowa wesprzeć przedstawioną przez Ciebie koncepcję. Wszystko to będzie możliwe we współpracy z kontaktowym, otwartym i pomocnym managerem. Jeśli właśnie taka osoba zajmie się gastronomią na Twojej imprezie, masz większą gwarancję, że również obsługa food trucka będzie przyjaźnie nastawiona do gości.

Jeden food truck czy więcej?

Na obsługę dużej imprezy, np. koncertu znanej grupy, jeden food truck może nie wystarczyć. Jeśli nie chcesz, by ustawiały się przed nim ogromne kolejki lub by pojazd przed czasem zwinął się z powodu braku asortymentu, wynajmij więcej food trucków. Do wyboru masz dwie opcje: skorzystać z oferty jednej firmy, która zapewni to samo menu, ale w dwóch miejscach, lub postawić dwa bądź więcej food trucków z różną kuchnią. Jeśli zdecydujesz się na pierwszą opcję, zwróć uwagę, czy wybrana firma może zapewnić kilka pojazdów tego samego dnia. Jeśli wolisz drugą, zadbaj o większą różnorodność, np. obok food trucka z burgerami postaw pojazd z kuchnią tajską, a nie z innym fast foodem. Unikniesz dzięki temu sytuacji, gdy do jednego food trucka będą ustawiać się kolejki, a drugi nie będzie miał dużego zainteresowania.