Zdrowe odżywianie w zimie może być wyzwaniemSkup się na korzyściach płynących z dobrego odżywiania, takich jak zwiększenie energii i odporności, ochrona skóry i utrzymanie metabolizmu na odpowiednim poziomie przez cały okres zimowy. Zacznij od wyznaczenia sobie realistycznych celów i znalezienia sposobów, by zdrowe posiłki były przyjemniejsze. Następnie zacznij przygotowywać jedzenie, myjąc owoce i warzywa, dokonując mądrych zamian i kupując lokalne i sezonowe produkty. Po przygotowaniu posiłków, możesz zacząć być kreatywny w kuchni lub zapewnić sobie więcej ruchu w ciągu dnia, co pomoże Ci osiągnąć cele związane z dobrym samopoczuciem.

Przygotowanie żywności

Jest to bardziej długoterminowa strategia niż coś, co robisz na co dzień, ale ważne jest, aby myśleć o tym, jak gotujesz swoje jedzenie i jak przygotowujesz posiłki z wyprzedzeniem. Robienie takich rzeczy jak wstępne krojenie warzyw i marynowanie mięsa z wyprzedzeniem może sprawić, że zdrowe posiłki będą łatwiejsze do przygotowania, co oznacza, że mniej prawdopodobne jest, że będziesz dokonywać niezdrowych wyborów, gdy będziesz się spieszyć lub nie będziesz mieć zbyt wiele czasu na gotowanie. Jeśli jesteś początkujący w zdrowym odżywianiu lub nie wiesz jak gotować, istnieje mnóstwo zasobów online, które mogą pomóc Ci zacząć.

Zakupy produktów sezonowych

Świeże owoce i warzywa są ważną częścią każdej zdrowej diety, ale co zrobić, gdy na zewnątrz jest zimno i wszystkie produkty w lokalnym sklepie są pokryte szronem? Dla wielu osób jest to prawdziwe wyzwanie, które utrudnia zdrowe odżywianie w zimie, ale jest kilka rozwiązań. Jeśli masz szczęście, że w Twoim miejscu zamieszkania znajduje się rynek rolniczy, możesz skorzystać z ich sezonowych produktów i kupić to, co jest w sezonie. Możesz również zapisać się na subskrypcję pudełka, które dostarcza świeże produkty do domu, dzięki czemu wiesz, że otrzymujesz najlepsze możliwe składniki, nawet w miesiącach zimowych. Jeśli masz w pobliżu supermarket, możesz również zamrozić świeże produkty, takie jak jagody, zielenina i brokuły, aby użyć ich później, gdy nie będzie na nie sezonu.

możesz użyć soli morskiej lub ziół i przypraw, aby nadać potrawom więcej smaku bez dodawania tak dużej ilości sodu.

Bądź kreatywny w kuchni

Jak już wspomnieliśmy, ważne jest, aby myśleć o sposobach, aby zdrowe posiłki były bardziej przyjemne - szczególnie w zimie, kiedy jest bardziej prawdopodobne, że znudzi Ci się jedzenie ciągle tego samego. Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie w zimie, jednym z największych wyzwań jest upewnienie się, że otrzymujesz wystarczająco dużo kalorii, aby utrzymać ciepło i energię. Oto kilka wskazówek i trików, dzięki którym upewnisz się, że jesz wystarczająco dużo podczas zimowych miesięcy: - Rób duże partie zup i gulaszów - Zupy i gulasze są doskonałym sposobem, aby uzyskać wiele warzyw i zdrowych składników do swojej diety. Można je również łatwo przygotować w dużych ilościach i przechowywać przez kilka dni lub zamrozić na później. - Jedz dużo śniadań - Śniadania takie jak płatki owsiane, granola czy jogurt to świetny sposób na rozpoczęcie dnia i dostarczenie potrzebnych składników odżywczych.